Foredragsholder i svart

Hva skal man ha på seg? Ti tips for mindre stress med sceneantrekket.

Selv om jeg holder mange foredrag, synes jeg det kan være vanskelig å finne ut hva jeg skal ha på meg på scenen.

Og de gangene jeg har tatt feil valg, angrer jeg ofte når jeg står og snakker.

Her er ti ting det lønner seg å tenke på når du skal velge tøy til en presentasjon:

1.      Antrekket bør føles riktig for deg. Å være autentisk gir tillit fra publikum. Og du står stødigst i egne sko, uansett om det er joggesko eller høye hæler. 

2.        Skal du bruke en mygg eller en bøylemikrofon, trenger du noe å feste boksen i. Skjørt/bukse, belte eller noe med lommer fungerer fint.

3.      Du kan bli varm. Ikke tenk at dressjakka skal dekke over flekkene på skjorta. På scenen forsvinner jakka som regel like fort som skidressen på afterski.

4.      Svette synes ulikt på ulike materialer. Tettsittende plagg i lyse farger får tydelige svetteflekker. I en løstsittende svart skjorte kan du derimot svette så mye du vil og heller fokusere på det du skal si. Men … 

5.      Det kan være du blir kjempekald i stedet. Nervøsitet og tannhakking er ingen god kombinasjon, så ta med en ekstra genser hvis dette kan være deg.

6.     Du må kunne – og ville – puste. Synes du antrekket ser godt ut, så lenge du holder inne magen? Pusten er helt avgjørende for ro og stemmebruk. Sats heller på tøy som ikke strammer rundt magen, slik at du ikke blir fristet til overfladisk pust. 

7.      Start de praktiske forberedelsene i god tid. Blir du stresset før et foredrag, hjelper det ikke å måtte lete etter rene sokker på selve dagen. Finner du frem antrekket to dager i forveien, rekker du å vaske, reparere og kjøpe nytt om det er nødvendig. 

8.      Test om klærne fortsatt passer. Dette er ikke dagen for tettsittende plagg som nesten passer. Oppskriften på å bli navlebeskuende er å måtte bekymre seg for om publikum ser navlen din.

9.      Helgardere deg. Det kan det være smart å ta på seg en tights eller undertrøye under klærne. Hvis du kan hoppe, gjøre karatespark eller snuble på scenen uten at du kommer til å vise frem mer enn du ønsker, er det lettere å føle seg fri til i alle fall å gestikulere littegrann med den ene armen.

Og sist, men absolutt ikke minst:

10. Husk at det er budskapet ditt som er viktig. Hvis du søler på skjorta, strømpene revner og du snubler i scenekanten kan du likevel holde et magisk foredrag. Oppgaven din er å formidle, ikke å ha en plettfri fremtoning.